Een Vlaming en een Waal slaan de handen in elkaar. Samen én op hun eigen manier gaan ze de strijd aan tegen de huidige malaise op het werk.

Hun gemeenschappelijke taal? Agility!

Het gaat niet goed met de Belgische werknemer. En hij is niet alleen. Uit een internationale enquête blijkt immers dat 60% van de bevraagde werknemers bevestigt alleen maar te werken om zijn brood te verdienen. Daarnaast zegt 20% de waarden van zijn bedrijf niet uit te dragen en zich niet betrokken te voelen (1). De lijst met zware beroepen (2) is op haar beurt weer actueler dan ooit en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block lanceerde zopas een pilootproject rond burn-out (PBT®). Het heersende gevoel van onbehagen op het werk is niet alleen een gezondheids- maar ook een menselijk probleem. In België alleen al worden de totale kosten van de arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro (3). 

De bewustwording is er al (4), en de maatregelen om tot oplossingen te komen ook. Maar kunnen we niet wat proactiever te werk gaan, met name met een meer preventieve en globale aanpak? Ondernemers Fabian Jeanmart uit Luik en Hendrik Deroo uit Antwerpen dachten daar ook zo over. Zij helpen zowel kleine als grote bedrijven in België met de toepassing van de zogenaamde 'agile' managementmethodes. Dat doen ze volgens een vernieuwende benadering op maat van elk bedrijf.

In België alleen al worden de totale kosten van de arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro

Luik/Antwerpen, 12 juni 2018 –In 2015 richtten Hendrik Deroo en Fabian Jeanmart samen het consultancybureau Clarity Upgrades op. Vandaag zijn zij de eersten in België die, naast een reeks andere hr- en managementcertificaten, de HolacracyOne®-licentie behaalden. Hendrik Deroo vat hun missie als volgt samen: "We willen de implementatie van nieuwe managementmodellen ondersteunen om zo een betere werkcontext te creëren. Dat willen we doen in elke organisatie die haar teams een boost wil geven. In deze zogenaamde 'agile' modellen is welzijn op het werk natuurlijk geen doel op zich, maar ze dragen er wel sterk toe bij. Ze helpen de werknemer om zijn professionele lot opnieuw in eigen handen te nemen. Zo werkt hij niet alleen efficiënter, maar is hij tegelijk ook gelukkiger in zijn job." De twee ondernemers boekten al mooie resultaten in bedrijven van allerlei formaten, gaande van kmo's tot grote spelers in het Belgische ondernemerslandschap. Samen met Experis, wereldwijd marktleider op het vlak van rekruteringen, paste Clarity deze ‘agile’ managementtechnieken toe bij ING. De bank vroeg hen namelijk om het personeel opnieuw te motiveren na de sociale onderhandelingen van 2017.

‘Agile’ managementmethodes – zoals Holacracy, Scrum en het Spotify-model – zijn al een tiental jaar een groot succes in landen als de Verenigde Staten, Nederland en Zwitserland. In tegenstelling tot andere landen, leent de cultuur van deze landen – en dus ook van hun bedrijven – zich perfect voor dergelijke methodes. In het tijdperk van digitale en technologische innovaties zijn zij zich immers nog meer bewust van de uitdagingen die die veranderingen met zich meebrengen. België is op dat vlak een stuk conservatiever en hinkt dus wat achterop als het gaat om de toepassing van nieuwe modellen: de eerste ‘agile’ bedrijven zagen in ons land pas enkele jaren geleden het levenslicht. Bovendien kozen zij meestal voor één bepaald model en bleven ze er ook aan vasthangen. Een methode die op een bepaald moment de beste lijkt te zijn, is dat echter niet noodzakelijk meer op een ander moment. In het model van Clarity worden de verschillende ‘agile’ methodes met elkaar vermengd om tot een aangepaste aanpak op maat te komen. En daar ligt voornamelijk het verschil met wat op dit moment doorgaans gebeurt.

Een andere eigenschap van Clarity is de manier waarop de twee consultants naar hun missie kijken: ze zien zichzelf niet als goeroes of onmisbare schakels in het bedrijf. Fabian Jeanmart, de partner uit Luik, illustreert hoe ze consultancy beetje bij beetje aan het heruitvinden zijn, maar dan op hun eigen manier: "Bij bepaalde types consultancy zijn de resultaten van de consultant alleen maar voelbaar in de periode dat hij ook echt aanwezig is in het bedrijf. Zodra hij vertrokken is en de werknemers op zichzelf aangewezen zijn, verdwijnt het enthousiasme als sneeuw voor de zon. Wij zien dat anders en gaan zo veel mogelijk voor de overdracht van competenties en de dagelijkse toepassing van de veranderingen door álle werknemers. We willen dat de werknemers steeds meer autonomie krijgen. Zo nemen ze niet alleen hun professionele lot weer in eigen handen, maar zijn ze ook gelukkiger."

Agility in het kort

‘Agile’ methodes bestaan uit de toepassing van performante en solide managementtechnieken om:

  • Het personeel opnieuw te motiveren en meer te betrekken;

  • De teams en individuen meer autonomie te geven;

  • Opnieuw een context te creëren met ruimte voor creativiteit, initiatief en cocreatie;

  • Te ijveren voor welzijn op het werk en de risico's op burn-outs te verminderen;

  • Het voortbestaan van de onderneming veilig te stellen door het voorzien van korte feedback-lussen;

  • De rentabiliteit en economische groei van de onderneming te stimuleren.

Bronnen:

  1. http://www.securex.be/export/sites/default/.content/download-gallery/nl/brochures/Gallup-state-of-the-GlobalWorkplaceReport_20131.pdf
  2. FR: http://plus.lesoir.be/158626/article/2018-05-24/metiers-penibles-une-liste-est-prete-mais-rien-nest-sur
    NL: https://www.tijd.be/nieuws/archief/wat-met-zware-beroepen/10012694.html 
  3. FR: http://www.peoplesphere.be/fr/lepuisement-professionnel-etre-detecte-grace-pbt-outil-scientifique-accessible-ligne/
    NL: http://www.peoplesphere.be/nl/opsporen-uitputting-onderneming-pbt-wetenschappelijk-online-instrument/
    www.preventingburnout.com/
  4. http://trends.levif.be/economie/magazine/patron-faites-quelque-chose/article-normal-843655.html

Elke Hadermann

PR account manager, Global Image PR

Hendrik Deroo

Medeoprichter en partner, Clarity Upgrades

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Clarity Upgrades

Clarity Upgrades is een consultancybureau dat actief is in de implementatie van nieuwe hr- en managementmodellen. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door Hendrik Deroo en Fabian Jeanmart. Hendrik Deroo is afkomstig uit Antwerpen en studeerde politieke wetenschappen en management. Hij begeleidde veranderingstrajecten in tal van befaamde bedrijven en instellingen zoalsde FOD Sociale Zekerheid, Solidariteit voor het Gezin, AG Insurance, Jumik en MSD.Fabian Jeanmart is afkomstig uit Luik enpsycholoog van opleiding. Hij bouwde een stevige ervaring op als coach, onder meer bij de Groupe Rossel, Proximus, de Federale Politie, Forem, BNP Paribas Fortis en de NMBS. Hij is eveneens auteur van verschillende publicaties rond hr en management. Sinds 2015 implementeerden ze samen nieuwe transformatiemodellen voor het management in bedrijven van 20 tot 5.000 werknemers. Voorbeelden daarvan zijn Amon, Eutomation & Scansys, de haven van Gent en ING. Vandaag zijn zij de eersten in België die, naast een reeks andere hr- en managementcertificaten, de HolacracyOne®-licentie behaalden. Deroo en Jeanmart versterkten hun team inmiddels met een werknemer en een zelfstandig expert, en werkt in een coöperatief verband met 50 freelancers samen aan veranderingsprojecten.

Neem contact op met

www.clarityupgrades.be